Don't want these Ads? Why not sign up as a Trials Central Supporter.

fredro

Beta Rev 3 Cutting Out

14 posts in this topic

hi my beta rev 3 seems to be cutting out wen u give it a fist full. its fine on low revs soon as you give it some pastie it dies an misses any ideas why ?????? weve cleaned out the air filter an carb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Don't want these Ads? Why not sign up as a Trials Central Supporter.

sounds like your carb may still have a bit of crap in and being starved of fuel ..... just my pennies worth tho

Share this post


Link to post
Share on other sites

My 200 Beta rev 3is doing the same It started to do this after the last section of the trial half way up the hill I thought at the time it was a plug, water or dirt in carb as it misses at higher revs Havent traced the fault yet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Experienced similar issues twice last season, on my 03 270 Rev3. Only fix was to completely strip the carb and blow out every orifice, jet, and passage with an aerosol carb cleaner.

Edited by nh014

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had a similar event. After cleaning the carb many many times, I found that it was actually the stator. There are some resistance numbers you can check to verify the stator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you have the std Beta kill switch it could be that ..... they are horrible and don't work well.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My kill switch is the yamaha type and has been disconnected cleaned the carb out again cleaned the coil connetions new plug re moved the flywheel cleaned inside checked wiring from stator it was rewound a while back but the bike has not been used much Will run it up again tonight

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have a look at your reeds as well. You may have a damaged one. If they are just slightly open though it's not a problem as they are forced shut by air pressure not the springyness of the material.

Is springyness even a word?

Actually I should add the question does it rev properly when slowly brought up to full throttle?

Edited by Dan Williams

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gday, ifit revs up ok slowly, check your ignition coil secondary resistance -measure between the plug cap and the primary wire. Sometimes corrosion at the cap terminal can cause this issue, or a shot coil.

Cheers,

Stork

Share this post


Link to post
Share on other sites

I know this may sound simple but it may only be a blocked main jet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Install a "spark gap tester" and ride the bike, it let's you increase the gap til spark fails and also ride with it installed, you can watch for loss of spark

If you have spark but the engine is not running, then you do not have an ignition issue

Simple

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi my beta rev 3 seems to be cutting out wen u give it a fist full. its fine on low revs soon as you give it some pastie it dies an misses any ideas why ?????? weve cleaned out the air filter an carb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi chhers for all the help it tutned out to be carb trouble was more **** had been dragged through an i moved the needle up a notch seems to be fine now :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

My Ht coil no readings on ht side so will spark at idle but not on full load Rode on Sunday no probs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now