Jump to content

mcman56

Beta 4T Variable Idle

Recommended Posts

My 4t usually has a very steady idle but sometimes it will step down about 200 rpm and stay there.  The idle does not wander like a lean 2t.  It may not do it for a couple of rides and then do it consistently.  Otherwise runs fine.  I fiddle with the mixture screw and it does not seem to help.  I do ride at different temperatures and when it started today, it was maybe 20 degrees cooler than it has been.  25 pilot, screw 2 turns out, needle one step rich from mid, 125 main.  The plug is black but does anyone get a tan plug on any beta?  Beta seems to run cold plugs and I never got a tan plug on a Beta 2T either.  Can a blackish plug in itself cause idling issues?

Share this post


Link to post
Share on other sites

17 hours ago, mcman56 said:

My 4t usually has a very steady idle but sometimes it will step down about 200 rpm and stay there.  The idle does not wander like a lean 2t.  It may not do it for a couple of rides and then do it consistently.  Otherwise runs fine.  I fiddle with the mixture screw and it does not seem to help.  I do ride at different temperatures and when it started today, it was maybe 20 degrees cooler than it has been.  25 pilot, screw 2 turns out, needle one step rich from mid, 125 main.  The plug is black but does anyone get a tan plug on any beta?  Beta seems to run cold plugs and I never got a tan plug on a Beta 2T either.  Can a blackish plug in itself cause idling issues?

Check the small hose on the right side for the hot start. May be off or cracked.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×