Jump to content

Sign in to follow this  
roofis303

Out Today

Recommended Posts

was out on the beta evo 09 today everything was fine til i started hearing a slight sound of something scrapping inside the engine . the engine still runs the same but i hear a grinding sound coming from the engine and it don't normally sound like that . i have plenty of oil in the bike . what do u think i should do take the head of the bike and inspect or anything else cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

time for a strip down . the bike is whining when i ride it and its quite loud any ideas

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

time for a strip down . the bike is whining when i ride it and its quite loud any ideas

check in clutch side casing first incase something has come adrift also check flywheel weight if fitted Edited by zerorev3rev4

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
 
 
 

took flywheel cover of all looks good in there . what do u think i should try now . i need help hear guys a bit stuck what to look at first .

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Rear wheel bearings is my guess, check for play in the rear wheel as the sound could be traveling with the chain.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

it happens when the bike is sitting out of gear also so its not the back wheel i don't no what to look at first think i will give lampoons a call see if they can help

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

A well used Beta could develop a good clutch whine. I have heard a few and owned one once. Was never a problem, but was out of the norm. I hope this is your noise. Good luck.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

He states this as a scraping of gringing noise, so pull ple plug out and rotate the motor by hand with the flywheel to listen to it and what may be rough! Feel for excess play vertically and laterally in the flywheel as well. Main bearings may be in question if this noise is present with clutch in an no rotation of trans parts. Thoughts,

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

checked the clutch last night and the water pump also / the bike has stopped making this noise it is a whining noise and not a scrapping noise . anyway it has gone just now not sure what it was

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Maybe yon noise is a wee kelpie in yer heid LOL Glad it has subsided.

Ta the noo

Edited by BillyT

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Check the inside of the waterpump cover to see if the impellor shaft has been touching - we had a couple with casting imperfections that needed grinding off so that the shaft didn't touch as the motor got hot. - ( Took us a while to figure it out as it came & went )

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...