Jump to content

AW 4RT

HELP. Montesa 4RT Not starting

Recommended Posts

Who would people regard as good 4RT problem solvers and repair ? I've tried all the usual bits (good spark)  but  I suspect fuel supply related problems. Based in Northallerton  North Yorks. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

 First off you did not give year and if you just got it.

Chances are you turned down the idle. It will never start with a low idle.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Slacken bolt on top of fuel injector to see if you have pressure - may give you a clue where to look next .

just crack the bolt and kick the bike over 

Edited by jimmyl
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Quote

 

or if you have no fuel getting to the cylinder, check the fuel pump, they have been known to pack in...

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

open up the idle screw...4rt’s run at around 1800rpm... my son turn his down when he first bought it after being in a gas gas because he thought it was running too high...took a month to figure out what had gone wrong!
You can run a separate 12v supply to the fuel pump... there’s a twin wire connection under the tank... this will reduce the voltage load on the electrics. If it starts ok with a separate 12v on the pump then you may want to consider a new capacitor and inspect the loom for corrosion on the earths... we had ‘black’ wire corrosion coming from the capacitor that had crept up the loom... this didn’t stop the bike starting- (that was due to a faulty Ecu) but it didn’t help!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Had my fuel pump wire come loose on my 07 once causing mine not to start, only other time it wouldn’t start was it had a low idle as stated above.

Might be good to know year as well as it could help us to give better advice on possible issues...

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Thanks everyone ! Its an 09.

I have checked the injector (both on kick over and 12V external) and spits a very little fuel so that suggests the fuel supply side as suggested. I will try your other points and idle. How many full turns out would you suggest starting from ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

With it being an 09, you might want to clean or replace the t-bag filter.  

Edit:

On idle adjustment turn it in about 3/4 to 1 turn in from where it is now if I remember correctly and then giving it a go I think is what I did, after that I used a Tachometer to get it set to 1800, was about 2200 if I recall beforehand.

Edited by jonnyc21

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
 
6 hours ago, 2stroke4stroke said:

I seem to recall the start point is three and a half turns out from full in.

Yep 3 to 3.5 turns is there abouts

 just done it on a friends 👍

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...