Jump to content

jonovrb

Gear shifter not returning down.

Recommended Posts

Hi guys, I have a problem with my beta 300 4t 2011 and just wondered if anyone had experienced something like this before. When I flick up a gear the gear shifter doesn't return back to its position. I can give it a gentle tap with my foot and it goes back down and then I can flick it up again to move up another gear but each time I have to manually tap it back down. Moving down gears is fine,  it functions as it should.  I don't know if there is some kind of spring inside which could have broken. I think I would have no problem taking a gearbox to pieces to inspect but I seriously doubt I could put it back together again!  Haha.  

Anyone have an idea what the problem is and how complicated it would be to fix,  before I attempt an inspection. 

Cheers for any help. 

Oh and also one more thing,  after buying the bike I noticed that the clutch slips a bit in 4th and 5th.  Any idea what that could be? 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

 The shift shaft broke it`s weld. You have to remove the right side cover and clutch. You either need a new shift shaft or find a good welder.

 Actually re-reading your post, the shaft could be just bent. But it still means a new shift shaft. As far as the slipping goes you will need new friction plates.

Edited by lineaway

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

The Clutch slipping in 4th and 5th.

There should be 6 springs in the clutch.  People often remove 2 of them to make the clutch pull lighter.  This will sometimes make the clutch slip in 4th and 5th under load.  Mine does sometimes.  Either live with it or replace the 2 springs.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
11 hours ago, jonovrb said:

Hi guys, I have a problem with my beta 300 4t 2011 and just wondered if anyone had experienced something like this before. When I flick up a gear the gear shifter doesn't return back to its position. I can give it a gentle tap with my foot and it goes back down and then I can flick it up again to move up another gear but each time I have to manually tap it back down. Moving down gears is fine,  it functions as it should.  I don't know if there is some kind of spring inside which could have broken. I think I would have no problem taking a gearbox to pieces to inspect but I seriously doubt I could put it back together again!  Haha.  

Anyone have an idea what the problem is and how complicated it would be to fix,  before I attempt an inspection. 

Cheers for any help. 

Oh and also one more thing,  after buying the bike I noticed that the clutch slips a bit in 4th and 5th.  Any idea what that could be? 

Thanks

I would think it’s the gearchange spring , it’s like a clothes peg spring and one of the legs has broken .

its relatively easy to fix ,no Gearbox to take apart and not expensive , you will need and a clutch cover gasket and “ possibly” have to remove the clutch basket .

more importantly , if it is the spring and it has lost a tang you need to find it . 

I agree it is possible that the clutch slip could be due removal of two springs to make it lighter , this will be obvious when you check the return spring .

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
12 hours ago, jonovrb said:

Hi guys, I have a problem with my beta 300 4t 2011 and just wondered if anyone had experienced something like this before. When I flick up a gear the gear shifter doesn't return back to its position. I can give it a gentle tap with my foot and it goes back down and then I can flick it up again to move up another gear but each time I have to manually tap it back down. Moving down gears is fine,  it functions as it should.  I don't know if there is some kind of spring inside which could have broken. I think I would have no problem taking a gearbox to pieces to inspect but I seriously doubt I could put it back together again!  Haha.  

Anyone have an idea what the problem is and how complicated it would be to fix,  before I attempt an inspection. 

Cheers for any help. 

Oh and also one more thing,  after buying the bike I noticed that the clutch slips a bit in 4th and 5th.  Any idea what that could be? 

Thanks

I had the same problem with mine. 

Was worried it was going to be an expensive fix but turned out to be a really minor issue....

the gear change wasn’t tight enough on the shaft and had slid inboard enough to be catching on the engine casing. 

Making a bigger slot in the lever and making sure it was tight enough not to slide solved the problem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...